Életrajz

Korai évek

Családjával az 1970-es évek végén költöztek Orosházára, ahol gyermekkorát töltötte. Tehetsége már gyermekként megmutatkozott, az 1980-as években az akkori Orosháza vezetése és nagyvállalatai által indított helyi és környékbeli rajzversenyeken sorra érte el sikereit. Az általános iskola után felvételizett a budapesti Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium és Kollégiumba. Sikeres felvételi után, kollégiumi férőhely hiányra hivatkozással nem tudta megkezdeni festőtanulmányait.

Festőiskola helyett szülei tanácsára gimnáziumot végzett. Ezután Szegedre került, a József Attila Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán végzett 2001-ben, munkaügyi kapcsolatok szakon. Diplomamunkája címe: “A motiváció mint a vállalati problémamegoldás egyik lehetséges útja”. A szegedi évei alatt is a festészet folyamatosan jelen van életében.

Út a Louvre-ig

2005-ös év fordulópont az életében. Ebben az évben először érezte úgy, hogy elegendő és megfelelő színvonalú alkotást hozott lére ahhoz, hogy a nagyközönség elé léphessen, először saját készítésű honlapján, online mutatkozott be a nagyvilágnak. Ezt követően több galéria is megkereste ajánlatával. Az online megjelenés után megnyílt számára a művészvilág, számos lehetőséget kapott egyéni és csoportos kiállításra is. Az internetes galériák szerződéses ajánlatai közül elsőként az Art-Area Galéria mellett döntött. Korai képei nagyrészt magántulajdonban vannak, de online láthatóak még a galéria akkori honlapján.

2009-ben a budapesti Opera Galéria kurátora, Szőnyi Tibor kereste meg a tokyo -i művésznegyedben, az Y-Trip Art Gallery-ben való csoportos kiállítás lehetőségével. Képei így a japán-magyar külkapcsolatok 140 éves évfordulójából rendezett kulturális programsorozat részeként kerültek bemutatásra a japán közönség számára. A kiállítás “Hungarian Spirit” elnevezéssel futott. Az eseményen a nyitóbeszédet az akkori magyar nagykövet mondta. Képe többször szerepelt a japán televízió híradásaiban. Újságcikkek adtak hírt az eseményről. Az esemény hivatalos katalógust jelentetett meg.

Egyike azoknak a kevés magyar festőnek, akik a párizsi Louvre-ban, a Carrousel du Louvre-ban mutathatta be képeit a nemzetközi publikumnak. Ez a nemzetközi bemutatkozás meghozta számára a várva várt nemzetközi, illetve a hazai sikert is 2016-ban. Az eseményről a hazai médiák is beszámoltak. Kulturális rádióműsorok, talkshow-k hívják vendégül, online és nyomtatott sajtó ír munkáiról.

2018-ban elindítja Esszencia című kiállítás-turnéját, amely alatt képei eljutnak Kelet-Magyarország számos kisebb, nagyobb városába is. Többek között a mátészalkai Szatmár Múzeum-ban is kiállít, ahonnan tovább Romániába utaztak a képei, Nagykárolyba, a Károlyi Kastély múzeumában szóló kiállításon mutatkozott be. A nagykárolyi kiállításának fővédnöke Dr. Cservenyák László PHD lett. Ezzel egy időben New Yorkban, az Armory Artweek kiállításon is megjelenik Reneszánsz, Újjászületés című festményének digitális változata.

2011-től több külföldi és hazai galéria is megkereste. 2011-ben több tucatnyi képét adta el külföldre a svájci Artecorum Galéria. Ettől az évtől az akkori gyöngyösi Színyei Galéria is foglalkozott a képeivel, Nagy Etelka galéria tulajdonos segítette munkáját. 2011. szeptemberében a Magyar Alkotóművészek Galériája választotta tagjai közé, valamint a Novákfalvi Művésztelep (Többek között Ef Zámbó is tagja.) is tiszteletbeli tagjának választotta. Erről tanúskodik, hogy 2011-ben és 2012-ben több közös kiállításról található cikk, feljegyzés, videó is. Azonban ténylegesen nem vett részt ezen a művésztelepen 2016-ig bezárólag. 2016-ban R3 Galéria támogatott művésze volt.

Halásztelki Művésztelep

Halásztelki Művésztelep alapítója. 2011-ben felbolydult Halásztelek művészeti élete. A Halásztelki Hírmondóban megjelent cikkei által ismertté válnak kulturális tervei Halásztelken is. A megjelent cikkek hatására a helyi művészek sorra jelezték támogatásukat. Kezdeményezésük nyomán megalakul a Halásztelki Művészek közössége. Ebben az évben megalapítja a Halásztelki Művésztelepet. Az első években a Bocskai Református Oktatási Intézmény főigazgatója, Papp Kornél a helyi kollégiumban biztosított szállást a telepen résztvevőknek. A műhelymunka 2014-ig a Bocskai Házban folyt, majd 2014-től megszűnik ez a támogatás. Ekkor Halásztelek város vezetése a kezdeményezése mellé állt és városon belül másik helyszínre költözik a művészeti egyesület (pl. az időközben megalapított Halásztelek Galériába, illetve más, erre alkalmasnak vélt helyszínekre is).

A telephez hosszú évekig csatlakozott, és szoros kapcsolatot ápolt többek között a szintén Halásztelken élő Óváry Géza festőművésszel, valamint festőmesterével, Tóth Gábor realista festőművésszel. A telep kezdetek óta évente 20-30 alkotót fogadott be, melyre országos pályázat alapján lehetett bejutni.  Átlagosan 6 napig tartó művészeti találkozón az alapító ingyenes ellátást biztosított a meghívott alkotók részére.

A Halásztelki Művésztelepen több száz alkotó megfordult, és ez biztosította számára az aktuális kortárs képzőművészet vérkeringésébe való bekapcsolódást. A telepen megfordult festők alkotásait, az egyesület kezelésébe adja, melyet Halásztelek városának a jövőben létrehozandó közgyűjteményébe szán.

A Halásztelki Művészekkel megalapítja és vezeti a Halásztelek Összművészeti és Kulturális Egyesületet. 2011-2017-ig elnöke a szervezetnek. Tagjai közt megtaláljuk (nem teljes a felsorolás) : Makay Sándor színművész, Ullmann Zsuzsanna színész-énekes, Makay Andrea színésznő, Rogán László koreográfus, Mészáros László zeneszerző – énekes, Kálmán Csilla festőművész, Óváry Géza festőművész.

Az egyesület a város kulturális életébe kívánt üde programokat bevonzani. 2011-től több sikeres akciót, programot tud maga mögött.

2013-ban a Halásztelek Galéria – egyik alapítója lett. A galériában a Halásztelki Művésztelepen készült alkotások, az egyesület tulajdonában lévő képek, valamint többnyire Oláh Kálmán amatőr festő alkotásai láthatóak. Minden évben a Halásztelki Művésztelep Záró kiállításainak ad otthont. A Halásztelek Galéria helyszínét az Ok-Gép vezetője, Oláh Kálmán gyártulajdonos biztosította, aki a képek hatására szintén festeni kezdett. Az alapokat elsajátítani, – a színeket, technikákat mesteri fokon használó – Hatvany Viktória segítségével kezdte meg.

Különleges munkái: Templom secco

2014-ben a halásztelki görögkatolikus egyház kereste meg, és bízta meg a templom falainak festésével. Prodán Gábor görögkatolikus atya kérésének eleget téve a templom boltívére szőlőtőkéket festett. A secco a halásztelki görögkatolikus templomban megtekinthető. A seccot további felkérés alapján 2017-ben kibővítette, tovább festette.

Kiállításai

2005-től folyamatosan kiállít. Első kiállítását Zuglóban rendezték, a zuglói alkotók csoportos kiállításán a Stefánia palotában. Ezt követően számos hazai és külföldi galériában is kiállított. Legfontosabb kiállítása a párizsi Louvre-ban, Carrousell du Louvreban volt 2016-ban, de ezt megelőzően Németországban, Svájcban, Japánban, USÁ-ban, Romániában és számos hazai, budapesti galériában, izgalmas helyszíneken is, mint például az 51. Hortobágyi Lovasnapokon is bemutatta műveit. Több európai uniós művészeti galéria is foglalkozik a képeinek eladásával.

Író, mentor, tanár: A varázslatos festőműhely

2015-ben megjelenik első gyerekeknek szóló mesefestő könyve A varázslatos festőműhely, melyben a festészet alapjairól, a festészet világáról mesél kislánya segítségével. A könyvet szerzői kiadásban, nyomtatott formában valamint e-bookban is megjelentette.

Tanárként, mentorként segíti tanítványait. Halásztelki nyitott festőműhelyében gyermek és felnőtt tehetséggondozást végez. Tanítványai között minden korosztály képviselve van.

Országos rajzversenyeket alapít, példaként említhető a “Fogadd el!” nap fogyatékkal élők érzékenyítő rajzpályázata. Nyaranként gyermek alkotótáborokat vezet.

Jószolgálat

Önkéntes munkát végez. 2017-ben felterjesztették Jószolgálat díjra. 2008-tól szociális alapon időseknek szóló festőklubbot vezet. Kezdetben Tökölön, majd Halásztelken folytatta ezt a tevékenységét. Számos közintézményt, iskolát, óvodát, bölcsődét, orvosi várótermet festett ki színes figuráival. 2016 év végén az orosházi városi kórház gyermekosztályát festette ki, majd Karcagon is a gyermekosztály folyosói szépültek meg. Munkájáról számos hírforrás is beszámolt. 2011 óta számos esetben adományokat gyűjt, kezdetben egyesületi keretekben, majd magánemberként, az összegyűjtött ruhát, játékot, könyvet személyesen teríti a legrászorultabb vidékeken. Nagy örömére, és megtiszteltetésére, 2017-től Halásztelek Mesemátkájául fogadta.

Forrás: Wikipédia – Hatvany Viktória életrajza https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Hatvany_Vikt%C3%B3ria
Create a website or blog at WordPress.com
%d blogger ezt kedveli: