Életrajz

Korai évek

Családjával az 1970-es évek végén költöztek Orosházára, ahol gyermekkorát töltötte. Tehetsége már gyermekként megmutatkozott, az 1980-as években az akkori Orosháza vezetése és nagyvállalatai által indított helyi és környékbeli rajzversenyeken sorra érte el sikereit. Az általános iskola után felvételizett a budapesti Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium és Kollégiumba. Sikeres felvételi után, kollégiumi férőhely hiányra hivatkozással nem tudta megkezdeni festőtanulmányait.

Festőiskola helyett szülei tanácsára gimnáziumot végzett. Ezután Szegedre került, a József Attila Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán végzett 2001-ben, munkaügyi kapcsolatok szakon. Diplomamunkája címe: “A motiváció mint a vállalati problémamegoldás egyik lehetséges útja”. A szegedi évei alatt is a festészet folyamatosan jelen van életében.

Út a Louvre-ig

2005-ös év fordulópont az életében. Ebben az évben először érezte úgy, hogy elegendő és megfelelő színvonalú alkotást hozott lére ahhoz, hogy a nagyközönség elé léphessen, először saját készítésű honlapján, online mutatkozott be a nagyvilágnak. Ezt követően több galéria is megkereste ajánlatával. Az online megjelenés után megnyílt számára a művészvilág, számos lehetőséget kapott egyéni és csoportos kiállításra is. Az internetes galériák szerződéses ajánlatai közül elsőként az Art-Area Galéria mellett döntött. Korai képei nagyrészt magántulajdonban vannak, de online láthatóak még a galéria akkori honlapján.

2009-ben a budapesti Opera Galéria kurátora, Szőnyi Tibor kereste meg a tokyo -i művésznegyedben, az Y-Trip Art Gallery-ben való csoportos kiállítás lehetőségével. Képei így a japán-magyar külkapcsolatok 140 éves évfordulójából rendezett kulturális programsorozat részeként kerültek bemutatásra a japán közönség számára. A kiállítás “Hungarian Spirit” elnevezéssel futott. Az eseményen a nyitóbeszédet az akkori magyar nagykövet mondta. Képe többször szerepelt a japán televízió híradásaiban. Újságcikkek adtak hírt az eseményről. Az esemény hivatalos katalógust jelentetett meg.

Egyike azoknak a kevés magyar festőnek, akik a párizsi Louvre-ban, a Carrousel du Louvre-ban mutathatta be képeit a nemzetközi publikumnak. Ez a nemzetközi bemutatkozás meghozta számára a várva várt nemzetközi, illetve a hazai sikert is 2016-ban. Az eseményről a hazai médiák is beszámoltak. Kulturális rádióműsorok, talkshow-k hívják vendégül, online és nyomtatott sajtó ír munkáiról.

2018-ban elindítja Esszencia című kiállítás-turnéját, amely alatt képei eljutnak Kelet-Magyarország számos kisebb, nagyobb városába is. Többek között a mátészalkai Szatmár Múzeum-ban is kiállít, ahonnan tovább Romániába utaztak a képei, Nagykárolyba, a Károlyi Kastély múzeumában szóló kiállításon mutatkozott be. A nagykárolyi kiállításának fővédnöke Dr. Cservenyák László PHD lett. Ezzel egy időben New Yorkban, az Armory Artweek kiállításon is megjelenik Reneszánsz, Újjászületés című festményének digitális változata.

Lovaggá avatása – Szent Lázár Katonai és Kórházi Lovagrend

A Jeruzsálemi Szent Lázár Katonai és Kórházi Lovagrend Nagymestere Excellency the Chevalier Francisco de Borbon Graf von Hardenberg, GCLJ – J, 50th Grand Master és a hozzátartozó szervezete úgy ítélték meg, hogy az Árpád-házig (IV. Béla) bizonyíthatóan nemesi felmenőkkel bíró nemesi család sarja, Dáma Hatvany Viktória OLJ és családja eddigi karitatív és közösséget támogató cselekedeteit figyelembe véve méltó a Lovagi Életre. A Jeruzsálemi Szent Lázár Katonai és Kórházi Lovagrend magyarországi vezetője, Chevalier Dr. Pellek Sándor KLJ Nagyperjel Úr megtisztelő hívására mondott igent, s vállalta, a Lovaggá avatás misztikus folyamatát. A beavatás, a Szent Lovagavatási ünnepség, az Investitura 2019. szeptember 27-én Budapesten, a Szent Anna Templomban (1011 Battyhány tér 7.) volt. A Szentmisét Dr. Varga Lajos püspök celebrálta.

A család felmenői közt levéltári anyagok alapján szerepel többek között: Szilágyi Sámuel Debreceni református kollégium nagyhírű professzora majd református egyház superintendense, azaz püspöke. Szilágyi Lajos Bihar vármegye Trianon utáni főispánja, majd két világháború között országgyűlési képviselője. Báthory István, Medgyesi Miklós erdélyi vajda, Árpádházi Anna, Árpádházi IV. Béla magyar király.

Hollóházi Hatvany Művésztelep

2018. Június 23. Ismét kiemelten fontos mérföldkő az életében. Megalapítja és megszervezi az 1. Hollóházi Hatvany Művésztelepet. Családja nagyvonalú anyagi támogatásával, Bagaméry Ábel, Pajtás Zsigmond mecenatúrájával életre kelhetett. Óriási jelentőséggel bír az ott eltöltött 6 nap. 12 művészemberrel egyidőben lefektetik az alapokat, kitűzik a művésztelep céljait és elvárásait. Jurcsák Lászlóval, Koháry Gézával életreszóló barátságot köt. Jurcsák László Szász Endre stábjának művészeti vezetője volt. Hívó szavára 30 év után ismét a faluba jönnek, és elkezdődik a kreatív tervezőmunka. Hollóházi Porcelángyár, Hollóháza, valamint a Hollórét Kft is a kezdeményezése mellé áll. Az értelmiség, a művésztársadalom visszaszivárgása elindult ismételten Hollóháza felé.

Hollóházi Porcelángyár – Lehetőséget kap a Hollóházi Hatvany Kollekció Kialakítására

A Hatvany művésztelepen végzett munka alapján, elkészült az első Hatvany próbamunka. Aranyszélű tányérra Hatvany grafika került. Az első darabok a Múzeumba, valamint a művész tulajdonába kerültek. Ez a próbamunka ajtót nyitott a további együttműködés számára. 2018-ban elindult a Hatvany kollekció kialakítása.

2011-től több külföldi és hazai galéria is megkereste. 2011-ben több tucatnyi képét adta el külföldre a svájci Artecorum Galéria. Ettől az évtől az akkori gyöngyösi Színyei Galéria is foglalkozott a képeivel, Nagy Etelka galéria tulajdonos segítette munkáját. 2011. szeptemberében a Magyar Alkotóművészek Galériája választotta tagjai közé, valamint a Novákfalvi Művésztelep (Többek között Ef Zámbó is tagja.) is tiszteletbeli tagjának választotta. Erről tanúskodik, hogy 2011-ben és 2012-ben több közös kiállításról található cikk, feljegyzés, videó is. Azonban ténylegesen nem vett részt ezen a művésztelepen 2016-ig bezárólag. 2016-ban R3 Galéria támogatott művésze volt.

Halásztelki Művésztelep

Halásztelki Művésztelep alapítója. 2011-ben felbolydult Halásztelek művészeti élete. A Halásztelki Hírmondóban megjelent cikkei által ismertté válnak kulturális tervei Halásztelken is. A megjelent cikkek hatására a helyi művészek sorra jelezték támogatásukat. Kezdeményezésük nyomán megalakul a Halásztelki Művészek közössége. Ebben az évben megalapítja a Halásztelki Művésztelepet. Az első években a Bocskai Református Oktatási Intézmény főigazgatója, Papp Kornél a helyi kollégiumban biztosított szállást a telepen résztvevőknek. A műhelymunka 2014-ig a Bocskai Házban folyt, majd 2014-től megszűnik ez a támogatás. Ekkor Halásztelek város vezetése a kezdeményezése mellé állt és városon belül másik helyszínre költözik a művészeti egyesület (pl. az időközben megalapított Halásztelek Galériába, illetve más, erre alkalmasnak vélt helyszínekre is).

A telephez hosszú évekig csatlakozott, és szoros kapcsolatot ápolt többek között a szintén Halásztelken élő Óváry Géza festőművésszel, valamint festőmesterével, Tóth Gábor realista festőművésszel. A telep kezdetek óta évente 20-30 alkotót fogadott be, melyre országos pályázat alapján lehetett bejutni.  Átlagosan 6 napig tartó művészeti találkozón az alapító ingyenes ellátást biztosított a meghívott alkotók részére.

A Halásztelki Művésztelepen több száz alkotó megfordult, és ez biztosította számára az aktuális kortárs képzőművészet vérkeringésébe való bekapcsolódást. A telepen megfordult festők alkotásait, az egyesület kezelésébe adja, melyet Halásztelek városának a jövőben létrehozandó közgyűjteményébe szán.

A Halásztelki Művészekkel megalapítja és vezeti a Halásztelek Összművészeti és Kulturális Egyesületet. 2011-2017-ig elnöke a szervezetnek. Tagjai közt megtaláljuk (nem teljes a felsorolás) : Makay Sándor színművész, Ullmann Zsuzsanna színész-énekes, Makay Andrea színésznő, Rogán László koreográfus, Mészáros László zeneszerző – énekes, Kálmán Csilla festőművész, Óváry Géza festőművész.

Az egyesület a város kulturális életébe kívánt üde programokat bevonzani. 2011-től több sikeres akciót, programot tud maga mögött.

2013-ban a Halásztelek Galéria – egyik alapítója lett. A galériában a Halásztelki Művésztelepen készült alkotások, az egyesület tulajdonában lévő képek, valamint többnyire Oláh Kálmán amatőr festő alkotásai láthatóak. Minden évben a Halásztelki Művésztelep Záró kiállításainak ad otthont. A Halásztelek Galéria helyszínét az Ok-Gép vezetője, Oláh Kálmán gyártulajdonos biztosította, aki a képek hatására szintén festeni kezdett. Az alapokat elsajátítani, – a színeket, technikákat mesteri fokon használó – Hatvany Viktória segítségével kezdte meg.

Különleges munkái: Templom secco

2014-ben a halásztelki görögkatolikus egyház kereste meg, és bízta meg a templom falainak festésével. Prodán Gábor görögkatolikus atya kérésének eleget téve a templom boltívére szőlőtőkéket festett. A secco a halásztelki görögkatolikus templomban megtekinthető. A seccot további felkérés alapján 2017-ben kibővítette, tovább festette.

Kiállításai

2005-től folyamatosan kiállít. Első kiállítását Zuglóban rendezték, a zuglói alkotók csoportos kiállításán a Stefánia palotában. Ezt követően számos hazai és külföldi galériában is kiállított. Legfontosabb kiállítása a párizsi Louvre-ban, Carrousell du Louvreban volt 2016-ban, de ezt megelőzően Németországban, Svájcban, Japánban, USÁ-ban, Romániában és számos hazai, budapesti galériában, izgalmas helyszíneken is, mint például az 51. Hortobágyi Lovasnapokon is bemutatta műveit. Több európai uniós művészeti galéria is foglalkozik a képeinek eladásával.

Író, mentor, tanár: A varázslatos festőműhely

2015-ben megjelenik első gyerekeknek szóló mesefestő könyve A varázslatos festőműhely, melyben a festészet alapjairól, a festészet világáról mesél kislánya segítségével. A könyvet szerzői kiadásban, nyomtatott formában valamint e-bookban is megjelentette.

Tanárként, mentorként segíti tanítványait. Halásztelki nyitott festőműhelyében gyermek és felnőtt tehetséggondozást végez. Tanítványai között minden korosztály képviselve van.

Országos rajzversenyeket alapít, példaként említhető a “Fogadd el!” nap fogyatékkal élők érzékenyítő rajzpályázata. Nyaranként gyermek alkotótáborokat vezet.

Jószolgálat

Önkéntes munkát végez. 2018-ban a Hatvany Művésztelepen megszervezi, hogy az ott megjelenő művészek alkotásaival támogassák a Seholsincs, összfogyatékkal élőket segítő Óvoda elindulását. 2017-ben felterjesztették Jószolgálat díjra. 2008-tól szociális alapon időseknek szóló festőklubbot vezet. Kezdetben Tökölön, majd Halásztelken folytatta ezt a tevékenységét. Számos közintézményt, iskolát, óvodát, bölcsődét, orvosi várótermet festett ki színes figuráival. 2016 év végén az orosházi városi kórház gyermekosztályát festette ki, majd Karcagon is a gyermekosztály folyosói szépültek meg. Munkájáról számos hírforrás is beszámolt. 2011 óta számos esetben adományokat gyűjt, kezdetben egyesületi keretekben, majd magánemberként, az összegyűjtött ruhát, játékot, könyvet személyesen teríti a legrászorultabb vidékeken. Nagy örömére, és megtiszteltetésére, 2017-től Halásztelek Mesemátkájául fogadta.

Forrás: Wikipédia – Hatvany Viktória életrajza https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Hatvany_Vikt%C3%B3ria
Create a website or blog at WordPress.com
%d blogger ezt szereti: